Government of India
Ministry of Railways
(Railway Board)
No.2010/Safety(A&R)/19/10 New Delhi, dt. [47.10.2010

Chief Commissioner of Railway Safety,
16-A, Ashok Marg,
Lucknow.

Sub: Simultaneous reception and dispatch facilities — Withholding'of
permission by CRS/Western Circle as prescribed under GR
3.40. I

Ref: (i) Board’s two letters of even number both dated 01.06.2010
and _ ‘
(i) Your letter No.Q.21012/01/2010-T.W. dated 22.07.2010.

Kindly refer Board's two letters both dated 01.06.2010 detailing the
comments and the proposed amendments under General Rules 3.40 on the
subject matter and also your letter under reference at (ii) mentioned above
suggesting that the matter is under examination and the outcome to be advised in
due course.

It is requested that the decision taken may kindly be intimated so that the

position could be apprised to Board (MT/CRB). - '

PR,

(Sunil Kumar)
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Government of India : '%ﬁ*@
Ministry of Railways
(Railway Board)

No.2010/Safety(A&R)/19/10 _ New Delhi, dt. | .06.2010

Chief Commissioner of Railway Safety,
16-A, Ashok Marg,
Lucknow.

Sub: Simultaneous reception and dispatch facilities — Approved
Special Instructions prescribed under GR 3.40.

GR 3.40- Conditions for taking ‘off Home signal provides that on a
single line station, the line should be clear for an adequate distance beyond the
trailing points, or under approved special instructions for an adequate distance
beyond the place at which the train is required to come to a stand.

For a double line the conditions for taking ‘'off Home signal, however,
provide that the line to be clear for an adequate distance beyond the starter (and
not beyond the trailing points as in case of a single line).

The conditions required for reception of a train at the station, on a single
or double line stations are almost the same. The conditions, therefore, for taking
‘off Home signal should be the same. i

In the Rules (Railways, Opening for Public Carriage of Passengers,
Rules, 2000) it is provided in para 36 sub item (9) — Method B - “the above rules
shall not apply unless an open frap is provided on the dead end siding at a
distance of not less than 180 metres ( 120 metres in case of stations provided
with multiple aspect signaling) from the starter signal where provided or from
the points leading to the main or through line.”

It is clear that the above mentioned rule (Railways, Opening for Public
Carriage of Passengers, Rules, 2000)-provide for the lay out of a yard/station in
such a way that the adequate distance beyond the starter for reception of a train
by taking ‘off Home signal is permitted when the adequate distance beyond
starter is clear for the specified distance. The condition, however, imposed in
the GR for stations (on a single line) by which the adequate distance to be kept
clear is reckoned from the trailing points under normal circumstances, and
from the starter signal under approved special instructions, therefore, requires a
review. The provision under General Rules and under Railways, Opening for
Public Carriage of Passengers, Rules, 2000 have to be in conformity with each
other.

General Rule 3.40(4) provides that a Sand Hump of approved design
shall be a substitute for adequate distance mentioned under sub-rule (3).
- However, under approved special instructions a derailing switch shall (in lieu of a
Sand Hump) be deemed to be a substitute for the adequate distance.




The Rules (Railways, Opening for Public Carriage of Passengers, Rules,
12000) provide under normal circumstances for a derailing switch (trap) beyond
the laid down distance to be substitute for adequate distance. However, GR
3,40 (4) defines a pre-condition, that this is permitted only under approved
Special Instructions. The restriction imposed by the GR of seeking for CRS's
approval, therefore, requires a review.

Accordingly, a proposal to amend GR 3.40 is proposed to remove the
discrepancies between GR and Railways, Opening for Public Carriage of
Passengers, Rules, 2000.

The existing as well as the proposed GR is placed below in juxtapos-ition

for consideration (the changes are shown in bold italics):-

Existing

Proposed

3.40. Conditions for taking 'off Home
signal.-

(1) When a train is approaching a Home
signal otherwise than at a terminal
station, the signal shall not be taken 'off
until the train has first been brought to a
stand outside it, unless-

3.40 Conditions for taking 'off'
Home signal.-

(1) No Change.

an adequate distance beyond the Starter;
or

(b) on a single line, the line is clear for an
adequate distance beyond the trailing
points, or under approved special
instructions for an adequate distance
beyond. the place at which the train is
required to come to a stand.

(2) Where a train has first been brought
to a stand outside the Home signal, the
signal may be taken 'off if -

.| (@) on a double line, the line is clear upto
the Starter, or

(b) on a single line, the line is clear upto
the trailing points or under approved
special instructions upto the place at
which the train is required to come to a
stand.

(@) on a double line, the line is clear for-

(a) No Change.

(b) on a single line, the line is clear |
for an adequate distance beyond
the  Starter signal = (where
provided) or fouling mark or
under special instructions for an
adequate distance beyond the
place at which the train is required
to come to a stand.

(2) No Change.

(@) No Change.

(b) on a single line, the line is clear
upto the Starter signal (where
provided) or fouling mark or
under special instructions upto
the place at which the train is
required to come to a stand.




(3) Except under approved special
instructions, the adequate distance
referred to in sub-rule (1) shall never be
less than-

(a) 180 metres at stations equipped with
two-aspect lower quadrant or two-aspect
colour light signals, or

(3) No Change.

(@) No Change.

(b) 120 metres in the case of stations
provided with multiple-aspect signals or
modified lower quadrant signals.

(4) Where a sand hump of approved
design, or under approved special
instructions a derailing switch, has been
provided for the line on which a train is to
| be received, they shali be deemed to be

(b) No Change.

(4) Where a sand hump of
approved design, or under special
instructions a derailing switch,
has been provided for the line on
which a train is to be received , they

shall be deemed to be efficient
Substitutes  for the adequate
distance referred to in sub-rule (3).

efficient substitutes for the adequate
distance referred to in sub-rule (3).

Board (MT) while agreeing in principle to this proposal has advised that
we may also seek the views of the CCRS on the proposed amendment.

= ifggae
(Kamlesh Gupta)

Adviser/Safety
Railway Board
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Ministry of Railways
{Railway Board)

Government of India @

No.2010/Safety(A&R)/19/10 _ New Dalhi, dt. |.06.2010

Chief Commissioner of Railway Safety,
16-A, Ashok Marg,
Lucknow.

Sub: Simultaneous reception and dispatch facilities ~ withholding
of permission by CRS/Western Circie as required under GR
3.40.

Ref: (i) GM/NWR’s DO letter No.T-5/PLG./GCIREISDLPIHSR(183)
: dated 21.05.2010 addressed to Railway Board.

(i) CRS/Western Circle’s letter No.BKN/223 dated
05.05.2010 addressed to CSTE/NWR Jaipur.

_ GM/NWR in his letter under reference has mentioned that in connection

- with the simultaneous movements in Hissar Yard, a reference was made by
CSTE/NWR to CRS/Western Circle to permit simultaneous movements by
reckoning adequate distance beyond starter under approved Special Instructions
as per-GR 3.40 keeping trap located beyond adequate distance of 120 metres in
open position. : :

In response to the above, CRS/Western Circle has advised NWR vide his

letter under reference (i) above quoting Rule 36(9) Method C of Railways,

Opening for Public Carriage of Passengers, Rules, 2000 that a train must not be

admitted on to the trapped line unless the trap has been closed, so that the train
will not be derailed if the Driver overshoots the trap.

This condition will not allow simultaneous reception of frains in major.
yards. On a reference made by GM/NWR the matter has been examined at the
level of Board (MT) in the light of a proposed amendment of GR 3.40. The view
taken in Railway Board is that interpretation of Para 36 (9) of Rules (Railways,
Opening for Public Carriage of Passengers, Rules, 2000) by CRS/Mestern Circle
needs a review. Method C of this Rule prescribes that “When a Trap is used, a
train must not be admitted on to the frapped line unless the Trap is closed, so
that the train will not be derailed if the driver overshoots the Trap.”

The view 01; CRS/MWestern Circle is that even a Trap provided beyond the
length of the adequate distance, to be kept closed, will not permit simultaneous
movements in the yard. ‘

The provision in above mentioned Rules under para 36, sub-para 9 under
sub-titles Method A, B & C have been gone into-detail. It is stated in this Para




that “the various methods of Isolation are illustrated in the diagrams given in
Appendix-A attached to these Rules.”

The diagrams shown in Appendix-A for the lay out of a station as per
Method C for Isolation indicates that Method C is applicable for conditions where
the trap is provided without any .over-run beyond. The trap is, therefore,
provided to be used in such cases only for Isolation of the main line, ie., for a
movement to take place on the main line. Further, for reception of a train on the
loop line (Trapped Line) the adequate distance has to be provided by closing the
frap and selting cross-over onto the main line. Method C Is, therefore, not
applicable to the lay out under consideration.

The diagrams indicating methods of Isolation under Method A & B
(especially B) are more relevant to the issue under consideration. In the diagram
of Isolation under Method B (in the third example) that a frap is provided beyond
the adequate distance (180 metres in two aspects or 120 metres in multiple
aspect signalling). In this case, the frap is kept in open condition while

movement is taking place on the loop line (Trapped Line). It is this condition
which the reference of NWR wants to apply in this case.

CRS/Western Circle has interbreted his view by conditions of Method ‘¢’
rather than of Method ‘b’ which is the one applicable.

CCRS may, therefore consider the interpretation as referred above and
give approval in principle. This will automatically also give clearance of the lay
out plan of Hissar Yard of NWR without imposing any condition of keeping the
trap closed thereby, permitting necessary simultaneous movements.

The above approval shall, inter-alia, mean that respective GRs 3.40(1)(b),
3.40 (2)(b) and 3.40(4), if amended will avoid any such confrontation in future. A

proposal has separately been forwarded for the same to CCRS seeking his
views on the subject. '
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(Kamlesh Gupta)
Adviser/Safety

972_—/ Railway Board

(i) Proposed lay out plan of Hissar Station of NWR.

(i) GM/NWR’s reference to Board.

(i) ~ CRS/Western Circle’s letter.

(iv)  Appendix-A of Rules (Railways, Opening for Public Carriage of
Passengers, Rules 2000).

&;‘:Y:\hk":ﬁafwulinwxﬂ_ ci

A
b
E

%9‘ (/c}"’b



