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Government of India
Ministry of Railways
(Railway Board)
No.2010/Safety(A&R)/19/10 New Delhi, at*’ 102010
Chief Operations manager,

Western Railway, |
Churchgate, Mumbai.

Sub: Provision for isolation at stations.
Ref:  Your letter No. T.427/1/BCT/CRS/BVI dated 27.08.2010.

Kindly refer to your letter on the subject matter mentioned above. The
issue raised has been examined in the Board.

| understand that the earlier CRS had raised a doubt on this issue on a
preliminary examination of the matter. Now that the CRS has changed, the
matter needs to be further followed-up with the new incumbent. When the
Railway discusses the matter with the CRS/Western circle following major points
may be kept in view and apprised to him, detailed as under:-

(i) First Issue:-

The reference is applicable to both Automatic Signalling as also to
Absolute Block System of working. The Zonal Railways has quoted GR 9.01 (1)
(c) as it is relevant for Automatic Signalling. However, a similar situation exists
even for GR 3.40 as relevant for Absolute Block System.

(i)  Second Issue:
In Para 36 of the “Railways (Opening for Public Cartazs
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view of the CRS even if a Trap is provided beyond the length of the adequate
distance, then it has to be kept closed. Once the Trap is closed, it preciudes the
possibility of simultaneous movements in the yard. This interpretation has been
rightly objected to in the reference made by WR. - ‘

In the Rules (Railways, Opening for Public Carriage of Passengers)
Rules, 2000 it is provided in para 36 sub item (9) — Method B - “the above rules
shall not apply unless an open trap is provided on the dead end siding at a
distance of not less than 180 meters (120 meters in case of stations provided
with multi aspect signaling) from the starter signal where provided or from
points leading to the main or through line.”

It is clear that the above mentioned rules (Railways, Opening for Public
Carriage of Passengers, Rules, 2000) provide for the lay out of a yard/station in
such a way that the adequate distance beyond the starter for reception of a train
by lowering the Home Signal is permitted when the adequate distance beyond
starter is clear for the specified distance.

The diagrams shown in Appendix ‘A’ for the lay-out of a station as per
Method C for Isolation indicates that Method C is applicable for conditions where
the trap is provided without any over-run line beyond. The trap is, therefore,
provided to be used in such cases only for isolation of the main line, i.e. for a
movement to take place on the main line. Further, for a reception of a train on
the loop line (Trapped Line) the adequate distance has to be provided by closing
the frap and setting the cross-over on to the main line. As per our interpretation,
Method C is, therefore, not applicable to the lay-out under consideration.

The diagrams indicating methods of providing Isolation under Method A &
B (especially B) are more relevant to the issue under consideration. In the
diagram of Isolation under Method B it is shown (in the third example) that a trap
is provided beyond the adequate distance (180 meters or 120 meters in multi
aspect signaling). In this case, the trap is kept in open condition while movement
is taking place on the loop line (Trapped Line).

From the above it is clear that CRS, Western Circle has to be apprised
again of this interpretation of the relevant provisions of the rules (Railways,
Opening for Public Carriage of Passengers) Rules, 2000 which may be read
along with the provisions of GR 3.40 mentioned above.

The outcome of the discussion may be furnished to arrive at a decision by
the Board.
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(Kamlesh Gupta)
Adviser/Safety
- Railway Board



